Warning: array_merge() [function.array-merge]: Argument #2 is not an array in /var/userdata/web/rogerkapitany.hu/website/www/wp-content/plugins/wp-pagenavi/scb/Options.php on line 44

Roger & Kapitány horgászkalandjai

Törpeharcsa Paprikás Lisztben Sütve

Törpeharcsa Paprikás Lisztben Sütve

2012.06.11.

Rövid gondolkodás után arra jutottunk, hogy az első recept, amit megosztunk veletek, roppant egyszerű, finom, és nem utolsó sorban hasznos is lesz. Nem sokan szeretik a törpeharcsát – fogni, legalábbis – pedig paprikás lisztben kisütve messze finomabb, mint a keszeg vagy a kárász.

Ilyen apró halak esetében sajnos nem elég 3-4 nagyobb példány ahhoz, hogy jóllakjon a család. Szerencsére (?) mi bőven fogtunk törpéket, így több mint 40 darabot vittünk haza, melyek hossza 12-18 cm között volt. (A recept is ezzel a mennyiséggel számol.) Ilyen sok apróhal esetén mindig bajos a tisztítás és a belezés, ezért a későbbiekben ismertetjük az egyik leggyorsabb módszert a humánus megoldások közül. Most lássuk a receptet!

Hozzávalók

5-6 púpozott evőkanál liszt
1 csapott evőkanál pirospaprika
4-8 gerezd fokhagyma  (ízlés szerint)

olaj

Tisztítás

1. Üssük agyon a törpéket.
2. Egy csípőfogóval szabadítsuk meg őket a tüskéiktől, ezzel a későbbiekre nézve nagy jót teszünk magunknak.
3.  30-40 dkg durva szemű só kíséretében tegyük őket egy tálba vagy a mosogatóba. Keverjük meg őket párszor, majd hagyjuk állni 25-30 percig.
4.  Engedjünk forró vizet, és tegyük bele a törpéket újabb 15-20 percre.
5. Langyos vízben mossuk le a halakról a nyálkát. Ha elég alaposak vagyunk, akkor a halak bőre világosszürke lesz.
6. Mossuk át a halakat, majd hagyjuk lecsöpögni őket.
7. Csapdossuk le a törpeharcsák fejét. (A legegyszerűbb egy kisebb bárddal.)
8. Választhatjuk a hasüreg felvágását és a belek kikaparását, de ez szerintem időpazarlás. A törpeharcsa húsának elhanyagolható hányada van a hasi részen, így egyszerűbb ezt a részt egy mozdulattal kivágni. Egy hal belezésére így nem pazarolunk többet fél percnél. (Lásd a lenti képet. Először a piros, majd a kék vonal mentén érdemes csapni.)
9. Mossuk át alaposan a kibelezett halakat, a hasüregben semmi ne maradjon.

1. Bontás

Előkészítés és sütés

Alaposan csepegtessük le a törpeharcsákat, majd tegyük őket egy tálba. Törjük a halakra a fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk be őket. A végén alaposan keverjük össze mindent.
Amíg a törpék pihennek, előkészíthetjük a paprikás lisztet a panírozáshoz. 5-6 púpozott evőkanál liszthez adjunk egy csapott evőkanál pirospaprikát, majd egy villával egyenletesen dolgozzuk el.

Csepegtetés Sózás, fokhagymázás Paprikás liszt I. Paprikás liszt II.

Egy magasabb falú serpenyőben forrósítsunk másfél ujjnyi olajat a sütéshez, közben elkezdhetjük a halak panírozását.  Érdemes mindig csak annyit panírozni, amennyit egyszerre ki tudunk sütni.

Panírozás

A halak közepes lángon 7-9 perc alatt ropogósra sülnek. Ha elkészültek, vegyük ki őket az olajból, és csepegtessük le őket.

Törpeharcsa paprikás lisztben sütve Ropogós Törpeharcsa

A tisztítás és az elkészítés elég időigényes, de az eredmény miatt mindenképp megéri. (Elég, ha arra gondolunk, hogy ezek a törpeharcsák már nem eszik meg kedveltebb halaink elől a táplálékot.)

Jó étvágyat kívánunk!

Share

Fatal error: Exception thrown without a stack frame in Unknown on line 0