Warning: array_merge() [function.array-merge]: Argument #2 is not an array in /var/userdata/web/rogerkapitany.hu/website/www/wp-content/plugins/wp-pagenavi/scb/Options.php on line 44

Roger & Kapitány horgászkalandjai

Mányi Horgásztó

Mányi Horgásztó

2011.07.11.

Egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet arra, hogy a Bicskei kistérség horgásztavait még korántsem derítettük fel teljesen. Így került többek között a látóterünkbe a Mányi Horgásztó is, ahol újabb horgászélménnyel – és egy enyhe napszúrással – lettem gazdagabb.

A Mányi Horgásztónál tett látogatásom több szempontból is rendhagyó volt, egyfelől nélkülöznöm kellett Kapitány ösztönző jelenlétét, másrészt mindenféle előzetes egyeztetés nélkül kerestem fel a tavat, titkon abban bízva, hogy ha valami rendezvény, vagy egyéb horgászatot akadályozó probléma merülne fel, akkor átugrom a Bicskei tóhoz, ahol már bizonyára betelepítették az afrikai harcsákat.
Egy viszonylag korai indulás után valamivel 8 előtt értem ki a tóhoz, ahol a körülbelül 20 gépjármű befogadására alkalmas parkolóban már jópár autó várakozott. Tájékozódtam a halőrházban a fogási lehetőségekről, helyektől, majd elkezdtem a felszerelés becuccolását.
A Mányi horgásztóról egyébként tudni érdemes, hogy a körülbelül 3,5 hektár területű tavat a felduttasztott Sajó patakból alakították ki, mélysége átlagosan 1,6 méter, körülötte esőbeállók és stégek szolgálják a horgászok kényelmét. A tó környezete igényesen rendbentartott és gondozott, kényelmesen körüljárható kézi kocsival, és lehetőség van sátorozásra illetve lakókocsizásra is.
A tó keleti oldalán egy takaros stégen vertem tábort, majd elkezdtem a felszerelés felállítását. 8 óra után pár perccel már jóreggelt sörrel a kezemben vártam a halakat. Először csontival csaliztam mindkét boton, és a bedobás utáni huszadik percben már jelentkezett is az első kapás. Határozott bevágás után elkezdtem a hal kidolgozását, de éreztem, hogy a tórekord valószínűleg most elmarad, végül egy 2 kiló alatti pontyot sikerült partra segítenem. Mivel a fagyasztó még mindig tele van a múltkori fogásból származó halszeletekkel, és nem titkolt vágyam volt, hogy aznap inkább ragadozóghalat vigyek haza, így a ponty visszanyerte a szabadságát.
Szokták ugye mondani, hogy aki a kicsit nem becsüli….
Egy botot fenekzőn hagytam, a másikon elkezdtem összeállítani a rablózó szereléket és csalihalat fogtam. Sajnos a gondos felkészülés és a bíztató jelek ellenére pár mozdításon és egy kapáson kívül – amit nem sikerült halra váltani – nem történt semmi. Átszereltem az egyik boton úszóra, végigpróbáltam a teljes csali repertoárt, bevetettem a saját készítésű horoggyurmától kezdve az oldódó és halibutos pelleteken át mindent, de nem jártam szerencsével. Délután próbálkoztam lebegtetett kukoricával (lucernás-mandulás, az a szép zöld színű), fel is vette valami, de a fárasztás vége felé az érzésre 3 kiló alatti halacska leakadt. Ezen felbuzdulva tovább próbálkoztam kukoricával, de a szerencse a nap további részében sajnos elkerült.
Nem így persze a szemközti és oldalon lévő sporikat, akik fogtak rendesen, volt, hogy egyszerre volt kapásuk. Kifele menet beszélgettünk, masszívan 5 kiló feletti halakat fogtak erjesztett sajtos kukoricával. Mondták, hogy ők is végigpróbáltak mindent, de ez valahogy engem nem vidított fel.
Tekintettel arra, hogy egész nap embert próbálóan meleg volt, a korai befejezés mellett döntöttem, így végül délután 5 óra körül hagytam el a tavat.
Annak ellenére, hogy sikerült fogni valami egészen apró halat, kifejezetten csalódottan búcsúztam a Mányi horgásztótól. Ez tipikusan az az eset, amikor a gyenge teljesítmény nem a tó hibája, talán nem is a horgászé (de!), ugyanakkor valahogy nem jöttek össze a dolgok.

A tavat viszont mindenkinek ajánlom, egyrészt a szép környezet és a kényelmesen kialakított horgászhelyek miatt, másrészt mert rajtam kívül szinte mindenki kifogta a napi adagot, tehát a tóban van hal rendesen.

Fogható halfajok

Ponty, amúr, süllő, csuka, harcsa, keszeg, kárász

Adatlap

Horgászjegy ára: 3500 Ft (2 nemes hal, 3 kg egyéb; 2 bot, botonként 2 horog)
Éjszakai jegy ára: 4000 Ft (2 nemes hal, 3 kg egyéb; 2 bot, botonként 2 horog)

Telefon: +36 30 6330136

Honlap: http://kapcsoljki.gportal.hu/gindex.php?pg=7331026&nid=1583131 (2006-os cikk, mégis ez a leginformatívabb írás a tóról, amit találtam.)

Galéria

 

Térkép


View larger map

Értékelés

Környezet: 8,5/10
Infrastruktúra: 5,5/10
Halbőség: 7,5/10

Frissítés

A bejegyzést utoljára 2012.06.08-án frissítettük a horgászhelyre vonatkozó, a bejegyzés keletkezése óta esetlegesen megváltozott információkkal. (Napijegyek ára, honlap cím, telefonszám.)

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, így első kézből értesülhetsz az új cikkekről, információkról.

 

Share

Fatal error: Exception thrown without a stack frame in Unknown on line 0