Warning: array_merge() [function.array-merge]: Argument #2 is not an array in /var/userdata/web/rogerkapitany.hu/website/www/wp-content/plugins/wp-pagenavi/scb/Options.php on line 44

Roger & Kapitány horgászkalandjai

Bicskei Erőmű-tó

Bicskei Erőmű-tó

2012.05.23.

A jó idő hatására, és az első peca élményeitől felfűtve Frodónak éreztem magam, csak a varázshatalmú ékszer helyett, én a tavak hívószavát hallottam. Engedtem a csábításnak és Roger igazolt hiányzása miatt egyedül vágtam neki az ismeretlennek. Választottam a Bicskei Erőmű-tó volt.

Nem okozott meglepetést, hogy az arckönyvön közzétett kép alapján senki nem ismerte fel a tavat. Budapesttől ? órányira, Bicskén található a 7 hektáros, először erőműnek majd egy giga projekt részeként használt tó. Mondanom sem kell, egyik sem valósult meg, de mindkettő nyomait viseli. A tavalyi évben került (másodjára) a Barátság Horgász Egyesület kezelésébe. 5 évig senki nem horgászott rajta, gondoltam érdemes lenne megnézni.

Próbáltam kicsit felkészülni és hasznos információkat szerezni, de csak az egyesület lapján találtam leírást. Az első meglepetés, hogy a jegyet nem a helyszínen kell megváltani. Két lehetőség közül választhatunk. Vagy a bicskei horgászboltba, vagy a Bicske, Apponyi A. utca. 27. címre, egy családi házhoz megyünk. Én vasárnap lévén az utóbbit választottam (a horgászbolt vasárnap zárva van). A megadott cím GPS használatával könnyen megtalálható. A ?távolsági? halőrtől megkaptam a papírokat és egy kis útbaigazítást, hogy pontosan merre van a tó és mit érdemes tudni. Az Akácfa utcáról kell lekanyarodni a villamos műveknél, odáig a Budapest Gate táblát kell követni. Kaput ne keressek, azt az előző éjjel ellopták, menjek csak nyugodtan. A tó körbejárható, a hátsó rész sekélyebb, az elején a gátnál mélyebb. A hátsó részen előző nap jó fogások voltak. Ezzel a tájékoztatóval indultam a tó felé.

A táblákat letudtam és elérkeztem a bejárathoz. Furcsa érzés fogott el, mintha évek óta nem járna erre senki és gazdája sem lenne a helynek. Sötétben kellő hangaláfestéssel egy horrorfilmben éreztem volna magam.

Bicskei Erőmű-tó 01

A bejárat után rögtön jobbra kanyarodtam, ekkor még semmi nem látszott a tóból. Az első irány jó volt. Majd sikerült egy 20 perces off-road fesztivál részesévé válnom, mire megtaláltam a tó bal oldalán, hátul elhelyezkedő állásokat . Szerintem a tavat nem lehet körbejárni és a megkérdezett horgászok is ezt erősítették meg.   A jegyváltással, barangolással és a pakolással végezve, pontosan 8 óra 6 perckor sikerült az első csalit a vízbe juttatnom. A többször bevált Tímár Ponty Kárász feketét használtam csontival. A horogra szintén csonti került. Jó reggelt sörrel a kezemben a kötelező fényképeket letudva, reményekkel telve vártam a halakat. A kapásjelző már 10 perc elteltével jelezte, hogy hal van az etetésen. Felvette a csalit és ezzel a lendülettel el is engedte. Nem jó előjel, de gondoltam legalább hal van a vízben. Telt az idő, elérkezett a 10 óra, én már a reggelin is túl voltam, gyönyörködtem a tájban és figyeltem a két csónakos horgászt. Az egyik a túlpartnál a nádast horgászta, a másik, a középen elhelyezkedő akadóknál próbált szerencsét. Néha kicsit odébbálltak, újra leszúrták a fát, amihez a csónakot kötötték, de az ő munkájuk sem hozott több sikert, mint az enyém.

Bicskei Erőmű-tó 08

A víz, középen sem volt másfél méternél mélyebb. Dél körül a sikertelenséget elkönyvelve, kieveztek a látómezőmből. Ott ültem egyedül, hallgattam a madarak és békák muzsikáját és vártam a nagy halat. Váltottam csalit, dobáltam más irányba, de egyik sem hozta meg az eredményt. Apró kapásokon kívül nem volt más. Kisebb halaknak, leginkább törpeharcsáknak tudtam be a mozdításokat. Egy kis pergetéssel is próbálkoztam, de erre inkább a csónakos horgászat lett volna alkalmas, mert az elfoglalt helyemtől 10 méteres távolságig sűrű növénydzsungel pihent a vízben. Értem én, hogy vadregényes, de az állások előtt egy kis pucolás sokat segítene, így a horogra akadt halakat sem kellene átrángatni rajta.  A délután is ebben a formában telt. Üres óráimban volt időm beszélgetni pár horgásszal, de senki nem számolt be nagy fogásról. A 7-8 horgásznál, összesen 3 ponty került ki a vízből, a legnagyobb 2,5 kilós lehetett. Délután 5-kor összepakoltam és hazafelé vettem az irányt.

Aki ellátogat ide, ne számítson erős infrastruktúrára. Egyedül egy budit találtam a tó végében. A csónakos horgásztatra csak a tagoknak van lehetőségük. Büfé és halőrház sincs, ezért a kapott papírra feljegyzett fogásokat vissza kell juttatni a halőrnek. Szemetes híján érdemes legalább egy szatyrot vinni, amibe összegyűjthetjük az általunk keletkezett hulladékot. Én a tókezelő helyében, minden megváltott jegy mellé ingyen adnám a szemeteszsákot (a háromezres jegyárba belefér). Egyrészt figyelmesség, másrészt ösztönzőleg hatna, hogy a parton senki ne hagyjon maga után szemetet.

Sajnálom, hogy a területtel ennyire mostohán bánnak. Az Erőmű tó jelenlegi tulajdonosa csak ideiglenesen adott engedélyt a Barátság Horgász Egyesületnek a tó használatára. Remélem, hogy a linken látható Budapest Gate 75 milliárdos beruházása soha nem valósul meg, és egyszer olyanok kezébe kerül a tó, akik nem csak nagy pénzt akarnak kaszálni, hanem szeretettel és megfelelő alázattal tudnak a természet felé fordulni, és olyan dolgokat találnak ki, ami ehhez a gyönyörű tóhoz méltó. Az egyesület (érthetően) nem fog bele nagyobb pénzt fektetni, az oldalukon egyértelműen kiderül, hogy a Bicskei I.-es tavat tekintik az elsőszámú vizüknek és egyszer már befürödették itt őket. Ezek tudatában nehéz eldönteni, hogy melyik a jobb, ha így marad a tó, és nem történnek fejlesztések, vagy csonti és bojli helyett golflabdával kell kifogni a halakat.

Amikor a reggeli ?eligazításon? a halőrtől meghallottam, hogy előző éjszaka a 14 mázsás vaskapu eltűnt, halkan megjegyeztem, hogy remélem azért nem halászták le a tavat. A válasz lesújtó volt: ?  fene se tudja, mi történik ott éjszakánként. Ez sokat elárul, de egy horgásztárs szerint, éjszakánként bejárnak a rendőrök ellenőrizni a területet, így nem tudok másra gondolni, mint a kaput elvarázsolták a lidércek, és hol van kapu, hol nincs. Olyan, mint a tó képe a google maps-en. Ha műhold nézetre állítom, van tó, ha térkép nézetre, nincs.

Tudjuk, hogy sokkal motiválóbb lenne, ha (kamu) ajándékokat ajánlanánk fel, és azzal ösztönöznénk a cikkek megosztását (ahogy sok cég teszi a Facebook-on), de ez nem a mi műfajunk. Amennyiben tetszett a cikk, kérjük osszátok meg ismerőseitekkel, hogy Roger és Kapitány arcára mosoly derüljön és értelmét lássák, hogy írásaikat és tapasztalataikat megosztják egy blogon. :)

Ami tetszett:

- a tó hátsó része gyönyörű, vadregényes

Amin javítani lehetne:

- nem lehet helyben jegyet váltani
- szemetes nincs kihelyezve

Fogható halfajok

Ponty, amur, süllő, harcsa, csuka, sügér, keszeg, kárász, törpeharcsa

Adatlap

Horgászjegy ára:
12 órás horgászjegy ára: 3000Ft (2 db nemes hal, és 5kg egyéb hal vihető el)
24 órás horgászjegy ára: 5000Ft (2 db ponty, 1 db más fajtájú nemes hal, és 5kg egyéb hal vihető el)
Éjszakai horgászjegy ára: 4000Ft

Telefon:  +36 70 2120086

Honlap: http://www.bicskehorgasz.hu/

Galéria

 

Térkép


View larger map

Értékelés

Környezet: 8/10
Infrastruktúra: 1/10
Halbőség: 3/10

Frissítés

A bejegyzést utoljára 2012.06.08-án frissítettük a horgászhelyre vonatkozó, a bejegyzés keletkezése óta esetlegesen megváltozott információkkal. (Napijegyek ára, honlap cím, telefonszám.)

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, így első kézből értesülhetsz az új cikkekről, információkról.

 

Share

Fatal error: Exception thrown without a stack frame in Unknown on line 0