Warning: array_merge() [function.array-merge]: Argument #2 is not an array in /var/userdata/web/rogerkapitany.hu/website/www/wp-content/plugins/wp-pagenavi/scb/Options.php on line 44

Roger & Kapitány horgászkalandjai

Bicske-tó

Bicske-tó

2011.04.12.

Ez a tó rövid idő alatt az egyik kedvencem lett. Hatalmas és évtizedeket felölelő horgászkarrierem (hehe) során valószínűleg itt fordultam meg a legtöbbször. A Bicske-tó nem egy horgászparadicsom, de közel van, és legtöbbször a sikerélmény is garantált.

A durván 4  hektáros víz délről észak fele sekélyedik, a déli (bejárati) oldalon simán vannak 2 méter mély lyukak, északon régebben egy-egy aszályosabb időszakban volt, hogy porzott az úszó.
Parkolási lehetőség a bejáratnál, ránézésre 10-15 autó kényelmesen elfér, de nem szokott tömeg lenni. Napijegy szintén a bejáratnál kapható 3500 jó magyar forintért, a belépő csak 2 rúgó, de abban nincs elvihető hal. A napijegyre elvihető jószágok száma egyébként a 2 nemes 5kg egyéb konfigurációt követi. Az 5 kg-nál nagyobb halakat vissza kell tenni, elvileg 12 órás jegy jár érte, gyakorlatilag még nem volt rá példa, hogy kaptam volna. Igaz, nem is kajtattam a halőrt telefonon.
A fickó egyébként rendesen jár körbe, így aztán bele lehet futni egy olyan időszakba, amikor emberünk épp “bejár”, és akkor elvileg várni kéne rá 20-30 percet, mert szeret kedélyesen beszélgetni, amivel semmi gond nincs. Ilyenkor simán el kell indulni befelé, előbb-utóbb úgyis szembejön az ember, aztán majd hozza a jegyet és lehet nála helyben fizetni.
A tó partján egyéb iránt előbb kavicsos, majd földes-füves úton lehet befelé gyalogolni, a cucc behordása okozhat nehézségeket, főleg, ha valaki a hátsó horgászhelyek valamelyikét favorizálja.
Az elülső traktusban pár méterenként vannak fapadok, aztán ezek később elfogynak, a belső részeken már nincs semmilyen “infrastruktúra”. Igaz,  szemetes majdnem mindenhol van.

A tóban leginkább 3 kg körüli pontyot lehet fogni, tenyérnyi kárászokat, szezonális jelleggel újabban afrikai harcsát. Ami vicces, hogy mindezek főként csontira jönnek. A harcsák egy idő után persze megtanulnak a telepítés utáni új környezetükben ragadozni, de a pontyok áprilistól októberig a nyüveket favorizálják. Ezt a jelenséget próbáltam a gyakori telepítések miatt fellépő fehérjehiánnyal magyarázni, jobb ötletem legalábbis nincs rá.
Kisebb-nagyobb sikereket lehet még elérni pellettel, legalábbis amikor a fejembe vettem, hogy én itt amurt fogok fogni, akkor az amur l’amour-os pelletre jöttek a pontyok. (Amur soha.)
Az etetés fontos, az etetőanyaghoz érdemes valami édesebb aromát is hozzákeverni, hogy a csalogató hatása lenyomja a helyi kex-keveréket. Én személy szerint haldorádós fekete pelletest szoktam vegyíteni valami szezonális dologgal, az így kapott 2 kg etetőanyagot el is dobálom a nap végére. Volt, hogy megmaradt halibutos (talán dynamite baits) etetőanyagot vittem, az is működött, mint általában minden. Marosból egyszer vittem fényes zacskósat, azzal sem volt baj.
A csalizás izgalmasabb, mert tényleg a csonti volt az esetek 80%-ban a favorit, azzal meg viszonylag nehéz szelektálni. A csonti gyűrű elmerül, ha meg van lebegtetve, az meg eléggé bizalmatlanná teszi a halakat. Szerencsére a fenék nem túl iszapos.
Egyszer-egyszer egyébként kukoricával is sikerült halat fogni.

Szívatás szempontból nincs különösebb említésre méltó eset, ha csak annyi nem, hogy nem nagyon tudják eldönteni, hogy lehet-e pergetni a tavon vagy sem. Mert amikor befelé megy az ember, és megkérdezi, akkor még lehet, amikor meg előveszi a cuccot és tényleg nekiáll pergetni, akkor meg rápirítanak, hogy ki fogják tiltani. Fura ez, na.
A honlap galériájában az első és második képen látható halat – lénai tok, vagy valami hasonló – egészen biztos, hogy nem ebben a tóban fogták, vagy ha igen, akkor baromi messzire elgyalogoltak vele fényképezkedni. A képeken látott környezet legalábbis nem koherál a tó valós környezetével.

A tó egyébként kerítéssel leválasztott, elkülönített részen van. Büfé nincs, de az őrháznál lévő hirdetőtáblán fenn van egy pizzéria száma, akik kiszállítják a kaját egészen a horgászállásig. A további “extrák” közé tartozik a helyben vásárolható csonti és etetőanyag, ez utóbbi valami kex őrlemény, számomra ismeretlen márkájú. Nyomokban felfedezhető kukoricakonzerv is.
A bejárattal majdnem szemben, az 1-es főút túloldalán van egy vegyesbolt, ami ha jól emlékszem szombaton is nyitva tart.

Fogható halfajok

Ponty, amur, csuka, busa, harcsa, keszeg, kárász, afrikai harcsa

Adatlap

Belépőjegy ára: 2000 Ft
Napijegy ára: 3700 Ft (2 nemes hal 5 kg-ig, 5 kg egyéb hal)
Ifjúsági jegy: Elvileg nincs, gyakorlatilag egy belépőjegy áráért egy 14 éven aluli 1 bottal és 1 horoggal horgászhat, az árban 1 nemes hal elvitele is benne van.
Éjszakai jegy: 4700
24 órás jegy: 6700

Halőr telefonszáma: +36 30 8127177
Honlap: http://bicsketo.hu

Galéria

 

Térkép


View larger map

Értékelés

Környezet: 7/10
Infrastruktúra: 3,5/10
Halbőség: 7/10

Frissítés

A bejegyzést utoljára 2012.06.08-án frissítettük a horgászhelyre vonatkozó, a bejegyzés keletkezése óta esetlegesen megváltozott információkkal. (Napijegyek ára, honlap cím, telefonszám.)

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, így első kézből értesülhetsz az új cikkekről, információkról.

 

Share

Fatal error: Exception thrown without a stack frame in Unknown on line 0