Warning: array_merge() [function.array-merge]: Argument #2 is not an array in /var/userdata/web/rogerkapitany.hu/website/www/wp-content/plugins/wp-pagenavi/scb/Options.php on line 44

Roger & Kapitány horgászkalandjai

Benta Horgászpark

Benta Horgászpark

2011.09.23.

Régóta dédelgetett álmunk, hogy kapitális pontyokat fogjunk, így múlt hétvégén felkerekedtünk, és megpróbáltuk ezt az álmot valóra váltani. Egy köztudottan hatalmas halakkal kecsegtető tavon próbáltunk szerencsét, a Benta Horgászparkot látogattuk meg. Érdekes tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak…

Nem véletlenül választottuk horgászatunk színhelyéül a Benta Horgászparkot, melynek igen részletes honlapján minden kérdésére választ kaphat az információra éhes pontyozó. Ez a tó messze földön fórumokon híres hatalmas halairól, mi főként a kifejezetten “nagyhalas”-nak titulált tónak örültünk meg, amiben öt kilósnál kisebb ponty nincs is, legalábbis a honlapon talált összesítő szerint.
Kapitánnyal tehát alaposan felkészültünk, és múlt hét vasárnap, a lehetőségekhez mérten “korán” elindultunk a Százhalombatta mellett fekvő tókomplexumhoz. Tókomplexum, mivel a park területén hét tó található, igaz, nem mindegyik horgászható. Az 1-es tó vízfelülete 3 hektár, a 2-es, 3-as, 4-es tavak egy hektár alattiak, az általunk meglátogatott 7-es tó 2,5 hektáros. (Az 5-ös és 6-os tó nem horgászható.) A vízmélység mindegyik tónál 1 és 2,5 méter között változik. A parkban található büfé is, a halőrházban csali és etetőanyag is kapható.
Reggel 7 óra  után parkoltunk le a Benta Horgászpark bejárata előtt, akkorra már majdnem a jó 100 méterre lévő vasúti sínekig álltak az autók a horgászpark kapujához vezető út két oldalán. Kicsit meg is ijedtünk, hogy nem lesz hely a 7-es tónál, és a halőr sem kecsegtetett minket semmi jóval, így elő-felderítést végeztünk.
Az igazsághoz hozzá tartozik,  hogy én mentem be körülnézni szabad helyeket keresve, addig Kapitány kint várt a portánál a csomagokkal. Arra emlékszem, hogy elég vegyes érzésekkel baktattam visszafelé: sikerült helyet találni, de a tó tele volt, az egymástól 4-5 méterre lévő horgászhelyek sem kecsegtettek semmi jóval. Már-már komolyan gondolkoztam rajta, hogy inkább egy másik tóhoz üljünk le, de végül győzött a kapitális pontyok utáni vágy, és helyet foglaltunk a tó déli csücskétől számított 3. és 4. horgászállásnál.
A tó (illetve tavak) környéke szépen rendben van tartva,  körülbelül 10 méterenként van kihelyezett szemetes, külön hamutállal. Tisztaság van, de itt is találkoztunk az elmaradhatatlan szotyi-kommandó nyomaival.

Benta Horgászpark 14
Gáz…

Persze, beépül a talajba, meg természetes törmelék, satöbbi, csak azt nem értem, hogy miért nem lehet egy zacskóba összegyűjteni a héjat, és a horgászat végén kidobni. Mennyivel kulturáltabb lenne…
A horgászhelyek elfoglalása után összeállítottuk a felszerelést, és 8 óra előtt kicsivel már a jól megérdemelt söröket szürcsölgetve vártuk a kapásokat.
Kapitány a reggeli kapkodásban otthon felejtette az etetőanyagot, de én annyit hoztam, hogy kettőnknek is bőven elég volt. A menü Haldorádó pelletes fekete és nagy ponty etetőanyag volt, finomra főzött magvakkal és aromás etetőpellettel megbolondítva. Szerintem egy jól eltalált kombináció volt a kis szemcséjű lebegő, és lesüllyedő, darabos anyagok arányát tekintve.
A csali leginkább pellet volt, bár én próbálkoztam szúnyoglárvás kukoricával is. Isten ments, hogy bárkinek reklámot csináljunk, de én főleg 16-os Haldorádós pelleteket, Kapitány pedig a Big Carp dolgait szokta használni, ez most is így volt. (Találtam két igen pozitív hangvételű cikket a tóról, ahol a Haldorádós pelleteket nagy sikerrel alkalmazták, ezt pozitív jelként, de fenntartásokkal kezeltem.)
Most jönne az a rész (már megint), hogy hogyan fogtuk ki a 8-10-15-20 kilós halakat, de ez a rész elmarad (már megint), mert nulláztunk. (Már megint.)
Nem tudom, hogy az időjárás, a későn érkezés, vagy a bénaságunk volt az oka, mentségül annyit tudok felhozni, hogy nem nagyon fogott senki semmit, ez alól csak a 2. álláson lévő etetőhajós úriember képzett kivételt, aki három 8-13 kg közötti halat fogott délután kettőig. Én egyébként minden sporttárs sikerének legalább annyira örülök, mintha én fogtam volna halat, ez most is így volt. A halakat viszont nagyon sajnáltam.
Sajnáltam, méghozzá azért, mert a tókezelő ugyan kiírja, hogy nagyméretű merítő, pontymatrac és fertőtlenítő megléte szükséges a 7-es tó látogatásához, de nem tartatja be. Sőt, amikor látja a halőr, hogy nincs kikészítve, akkor sem szól semmit. Értem, hogy a vendég a legfontosabb, nekem is fontos lenne. Azt viszont képtelen vagyok felfogni, hogy hogy nem telik valakinek pontymatracra, ha telik etetőhajóra. Két 10 kiló közeli hal partra rángatását néztem végig, mindkettőnek úgy hullott a pikkelye, mint az eső. Volt minden, ami ilyenkor lenni szokott: porban vergődés, merítőből kifordulás, hal után kapdosás, tóba visszacsúszás.
Nem mondom, hogy mi soha nem voltunk bénák, és soha nem tettünk úgy vissza halat, hogy arra nem voltunk büszkék, de az mindig tapasztalatlanságból adódó baleset volt, és nem hányavetiségből vagy nemtörődömségből elkövetett szándékos károkozás. Arról nem is beszélve, hogy mi azóta felnőttünk, ezt a fajta magatartást viszont nehéz kinőni.
Leginkább az fáj az egészben, hogy tényleg gyönyörű halak voltak. Ha a “kedves sporttárs” véletlenül olvassa ezt a bejegyzést, akkor egyrészt szégyellje magát, másrészt  ajánlom figyelmébe a catch & release cikkünket… Talán még nem késő.
Mondhatnám persze, hogy ez nem a tógazda felelőssége, mert nem akarok lehúzni egy jó tavat, de… Ez a tógazda felelőssége. Az ő felelőssége, hogy kidobassa azt, aki nem tartja be a szabályokat és nem sportszerű. Még akkor is, ha esetleg világra szóló spanok az illetővel. Egyrészt azért fontos cselekedni, mert az ilyen viselkedés minden jóérzésű horgászban visszatetszést kelt, másrészt azért, hogy a kevésbé jóérzésű “sporttársak” ne kapjanak vérszemet.

Ettől függetlenül mindenkinek ajánlom a Benta Horgászparkot, hiszen a “haltalanság” ellenére egy remek napot töltöttünk el itt. A környezet szép, (kissé Stalker-szerű a távolban magasodó kémények miatt), a személyzet kedves, a büfé remek. A sors iróniája, hogy régebben mindig pergetni akartam ide kijönni a 3-as tóra, valószínűleg jobban jártam volna, ha az eredeti tervnél maradok, mert az a tó szinte üres volt.

Ami tetszett:
- egyértelműen a rendezettség és az átgondoltság
- a betonozott út, amin könnyen beszállítható a felszerelés
- a több tó által biztosított változatosság

Amin javítani lehetne:
- a parkolás: bent rengeteg aszfaltozott hely van
- a horgászállások túl közel vannak egymáshoz
- hatalmas terület, mégis csak a büfénél és a bejáratnál van WC, gyakori a torlódás

Fogható halfajok

Ponty, amur, kárász, dévér, compó, csuka, süllő, busa, balin

Adatlap

1-2-3-4-es tavak, nappali jegy:
- Felnőtt: 1500 Ft (Délutáni 750 Ft)
- Ifjúsági: 1000 Ft (Délutáni 600 Ft)
- Gyerek: 500 Ft

1-2-3-4-es tavak, éjszakai jegy:
- Felnőtt: 2500 Ft
- Ifjúsági: 1500 Ft
- Gyerek: 1000 Ft

7-es tó, nappali jegy:
- Felnőtt: 2500 Ft
- Ifjúsági: 2000 Ft (Délutáni 1500 Ft)

7-es tó, éjszakai jegy:
- Felnőtt: 4000 Ft (24 órás jegy: 6500 Ft)
- Ifjúsági: 2500 Ft

A kifogott halakat kg áron lehet megvásárolni.

Telefon:  +36 20 2440151

Honlap: http://www.bentahorgaszpark.hu

Galéria

 

Térkép


View larger map

Értékelés

Környezet: 6,5/10
Infrastruktúra: 5/10
Halbőség: 5/10

Frissítés

A bejegyzést utoljára 2012.06.08-án frissítettük a horgászhelyre vonatkozó, a bejegyzés keletkezése óta esetlegesen megváltozott információkkal. (Napijegyek ára, honlap cím, telefonszám.)

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, így első kézből értesülhetsz az új cikkekről, információkról.

 

Share

Fatal error: Exception thrown without a stack frame in Unknown on line 0